Δραχμή vs Δολλάριο ΗΠΑ, 1974-2011

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι το ανωτέρω γράφημα πληροί όλες τις “επιστημονικές μεθόδους” αναπαράστασης της ελληνικής συναλλαγματικής ισοτιμίας με το αμερικάνικο νόμισμα.

Είναι όμως απόλυτα ενδεικτικό γράφημα για την πορεία της δραχμής τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνω, καθώς απουσιάζει για προφανείς λόγους η ισοτιμία από το 1953 (η και ακόμη το 1915), ότι η ισοτιμία δραχμής – δολλαρίου ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή για περίπου 20-25 χρόνια, ήτοι το διάστημα 1953 έως το 1973 και μεταβλήθηκε οριακά (αν και το οριακά είναι περίπου 40%) έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το 1953, εκτός του γάμου του Δράκουλα των Χανίων, είχαμε τη μεγαλύτερη πρόσφατη εγχώρια υποτίμηση έναντι του δολλαρίου, κατά 50%, και την ταυτόχρονη εισχώρηση του εγχώριου νομίσματος στη σταθερότητα του Βretton Woods, έως και το 1973 ($1=δρχ.30), οπότε και το σύστημα κατέρρευσε οριστικά ύστερα από την αποχώρηση του ..δολλαρίου.

Αυτό που έχει αξία στο παραπάνω γράφημα είναι η εκπληκτική αποτύπωση μιας σημερινής ισοτιμίας, στα όρια του 1:4.

Καθώς, το αμέσως προηγούμενο ποστ πραγματευόταν τα όρια που κινείται (υποθετικά ή και περισσότερο ρεαλιστικά) μια σημερινή ισοτιμία εγχώριου νομίσματος, με το σημερινό ας προσπαθήσω να δω πως έχει εξελιχθεί σήμερα μια τέτοια ισοτιμία.

1. ξεκίνησα με μια υψηλότερη εκτίμηση από εκείνη που υπονοούσε πριν 6 μήνες η αγορά, στις 1700 ή 1:5, αυτό έχει σήμερα μεταβληθεί κατά τουλάχιστον 20%, ήτοι περίπου στις 2000δρχ.

2. διαισθητικά και μόνο πηγαίνω στα αμέσως πιο στρογγυλά νούμερα, ήτοι 1:10, και δεν θα μου προξενούσε καμμία εντύπωση εάν σε συνθήκες αφόρητης κερδοσκοπίας (το πρώτο καιρό) βλέπαμε τιμές 50:1

3. συμβουλεύομενος όμως την “αγορά” εκτιμώ ότι κάτι μεταξύ 1500-2000

τέλος, δείτε και το παρακάτω γράφημα που ανακάλυψα τυχαία πριν λίγο:

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: